Mänskliga Rättigheter

Ny FN-resolution fördömer MR-brott i Iran

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter antog på torsdagen ny resolution som fördömer iranska regimen för brott mot mänskliga rättigheter.

Den 65:e resolutionen, som lades fram av Kanada, uppmanar Iran att stoppa sin utbredda användning av godtyckliga frihetsberövanden och uttrycker allvarlig oro över regimens ”alarmerande höga” användning av dödsstraff.

Resolutionen antogs med 83 röster för och 30 emot. 68 länder avstod från att rösta och lade ner sina röster.

Det är nästan säkert att FN:s generalförsamling kommer också att anta resolutionen nästa månad, enligt bedömarna.

Resolutionen ”uppmanar iranska regimen” att upphöra med diskriminering av kvinnor både i lag och praxis. Iranska regimen och dess myndigheter kritiserades också för grymma tillslag mot aktivister och oppositionella, godtyckliga arresteringar, tortyr, ökade avrättningar, omänsklig behandling av bland annat politiska motståndare, människorättsförsvarare, arbetsledare, miljöaktivister, akademiker, filmskapare, journalister, bloggare och andra aktivister på sociala medier.

Resolutionen utmärker även brott, inklusive trakasserier, hot och förföljelse mot religiösa minoriteter, inklusive kristna, Gonabadi Dervishes, judar, sufi-muslimer, sunnimuslimer, yarsanier, zoroastrier och medlemmar av Baha’i-tron – och uppmanar till att religiösa utövare frisläpps, inklusive bahá’i ledare.

Medan resolutionen välkomnar avskaffandet av dödsstraffet för vissa narkotikarelaterade brott men uttrycker allvarligt oro över den ”alarmerande höga frekvensen” av användning av dödsstraffet, även mot minderåriga.