Mänskliga Rättigheter

Ung kvinna arresterad i Iran för dansvideo på sociala medier

Iranska regimen arresterade en 18-åring för att hon lade upp dansvideo på sociala medier. Regimens myndigheter har arresterat tre andra under de senaste veckorna för liknande grunder. Samtliga har dock friats mot borgen, enligt Expressen.

18-åriga Maedeh Hojabri i Iran la ut dansvideos på sig själv på Instagram. Nu har hon blivit frihetsberövad, rapporterar Expressen och flera andra internationella medier.

Regimen tvingade henne att erkänna ”sitt brott mot landets morallagar” i den statliga televisionen i fredags, enligt rapporterna.

”I uttalandet säger hon bland annat att det inte var hennes intention att lägga ut klippen och att anledningen till att hon spred filmerna var att få fler följare”, rapporterar Expressen.

Expressen hänvisar till brittiska The Guardian och rapporterar att andra personer uttalade sig i ”samma tv-program efter att även de frihetsberövats på liknande grunder”.

Maedeh ”har postat omkring 300 videor på olika Instagramkonton, vissa med upp emot 66 000 följare, där hon i många av klippen dansar. Maedeh som blandar iransk och västerländsk dansstil har dessutom avstått från att bära hijab i flera av klippen, vilket är obligatoriskt för kvinnorna i Iran”, skriver Expressen vidare.

Iranska regimens rättsväsende planerar att blockera Instagram sedan det blockerat tillgången till andra sociala medier som Twitter, Youtube, Youtube och Telegram.