Mänskliga Rättigheter

Indisk schackmästare drar sig ur mästerskap i Iran i protest mot slöjtvång

Den indiska schackmästaren Soumya Swaminathan drar sig ur ett internationellt mästerskap i Iran. Detta i protest mot att de kvinnliga deltagarna måste bära slöja i enlighet med prästerskapets obligatoriska klädkod.

Soumya Swaminathan är rankad femma i Indien och skulle tävla i asiatiska schackmästerskapet i Bangladesh. Men den 29-åriga schackmästaren drog sig ur när mästerskapet flyttades till Iran.

”Jag finner att den iranska lagen om slöjtvång strider direkt mot mina grundläggande mänskliga rättigheter däribland min rätt till yttrandefrihet och rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet”, skrev Swaminathan på Facebook i förra veckan, enligt brittiska Guardian.

”Det enda sättet för mig att skydda mina rättigheter under de nuvarande omständigheterna är att inte att åka till Iran”, tillade hon.

Dorsa Derakhshani, en av Irans ungdomsmästare i schack, stängdes av från iranska damlandslaget förra året efter att hon tävlade i en internationell schackfestival i Gibraltar utan att bära slöja.