Andra nyheter

Ung kvinna stängs av från Irans schacklandslag för spel utan slöja

Dorsa Derakhshani från Irans damlandslag i schack och sjätte världsmästaren för U18, stängs av från landslaget för att hon tävlade i schackfestivalen, Tradewise Gibraltar Chess Festival, i Gibraltar utan slöja. Det rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars News i helgen.

Ordförande för iranska regimens schackförbund, Mehrdad Pahlevanzadeh, sade till Fars att de ska ”på allvar ta itu” med två syskon som tävlade i en schackturnering i Gibraltar i slutet av januari. Detta eftersom flickan tävlade utan att bära slöja och hennes bror spelade mot en israelisk spelare.

Pahlevanzadeh betonade att, ”det första steget att ta itu med dem är att stänga av dem från samtliga matcher som spelas i Iran eller i Irans namn. De kommer också stängas av från landslaget.”

Dorsa Derakhshani, 18 år, studerar för närvarande i Spanien och tävlade i schackturneringen i Gibraltar under sitt eget namn. Hennes bror, Borna, 15 år, deltog också i turneringen under sitt eget namn och spelade med Alexander Huzman, en mästare från Israel. Han bor enligt uppgifter fortfarande i Iran.