Engagemang

Svensk- och exiliranier i stödaktion för lärare och arbetare i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmärksammade pågående regimkritiska protester i Iran under en manifestation på Norrmalmstorget i Stockholm samt Kungsportsplatsen i Göteborg under lördagen.

Göteborg

Stockholm

Deltagarna uttryckte sitt stöd för lärare i Iran som organiserade en samordnad stor protestaktion i minst 32 iranska städer i förra veckan samt för arbetare som fortsätter att strejka i protest mot regimen.

Arbetare och lärare i Iran fortsätter sina dagliga protester mot låga och obetalda löner, försämrade levnadsstandarder, slavliknande arbetsförhållanden och arrestering av aktivister i landet. Dessa protester riktar sig även mot regimen och dess ledare med krav på frigivning av arbetar- och läraraktivister samt politiska fångar.

Svensk- och exiliranierna kritiserade regeringens och UD:s maniska fokus på kärnteknikavtalet och handel med Teheranregimen. De uppmanade regeringen att ändra sin skamliga eftergiftspolitik och istället vidta omedelbara åtgärder i FN i samarbete med EU för att ställa Teheranregimens ledare till svars för deras systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna, i synnerhet beträffande 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar.