Ekonomi

Revolutionsgardet tog över megaprojekt långt innan USA:s besked

En befälhavare för revolutionsgardets Khatam al-Anbia Construction Base, meddelade i måndags att konglomeratet kommer att slutföra 40 megaprojekt under det nuvarande persiska kalenderåret som startade den 21 mars 2018.

General Ebadollah Abdollahis kommentarer kom under ett möte i den västra iranska provinsen Lorestan där regimtjänstemän diskuterade behovet av en ”motståndsekonomi”.

Khatam al-Anbia Construction Base är revolutionsgardets ledande ingenjörsenhet. Enligt Abdollahi kommer konglomeratet slutföra stora projekt i år inom olje- och gasindustrin, vattenförvaltning, järnvägs- och vägprojekt, hamn- och gruvutveckling, olje- och gasledningar samt informationsteknik.

Abdollahis kommentarer kom dagen innan USA:s president meddelade att landet dra sig ur kärnteknikavtalet med Iran och återinför de hårda sanktionerna mot Teheranregimen.

Kommentarerna bevisar också att de svenska företag som investerar i olika iranska sektorer handlar i verkligheten med en terroristorganisation som revolutionsgardet och inte Irans privata sektor som många svenska ministrar hävdar.

Den svenska regeringen har sedan kärnteknikavtalet i 2015 prioriterat handel med iranska regimen. Detta trots varningar att Irans ekonomi kontrolleras av företag och institutioner med direkta kopplingar till revolutionsgardet och den högsta andlige ledaren, Khamenei.

FFFI har vid flera tillfällen uppmanat regeringen och UD att upphöra med denna skamliga eftergiftspolitik och varnat för att regeringens iver att handla med iranska regimen utsätter svenska företag för enorma risker så som framtida amerikanska sanktioner.

Dessa varningar visar sig vara befogade nu när USA har beslutat att återinför de hårda sanktionerna mot regimen i Iran.

John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till president Trump, meddelade igår kväll att europeiska företag har sex månader på sig att avveckla sina affärer sina affärer med Iran om de inte vill riskera sanktioner från USA, rapporterar SvD Näringsliv på onsdagen.

”Utrikesminister Margot Wallström (S) och handelsminister Ann Linde (S) kan beklaga och fördöma USA:s president Donald Trumps besked hur mycket de vill men faktum är att det är regeringens oansvariga och skamliga Iranpolitik som har försatt svenska företag i den nuvarande situationen”, sade Massud Kiani från FFFI.

”Som vi har påpekat gång på gång för regeringen och våra ministrar, Iran under prästerskapets styre är inte öppet för handel, vilket det nu står klart med USA:s besked”, tillade han.