Nyheter

Iran: Privatiseringar en täckmantel för att stärka gardets järngrepp

En privatiseringsvåg sveper nu över Iran där kontrollen av statliga företag överförs till elitstyrkan revolutionsgardet och regimtrogna fraktioner. Den senaste i raden av statliga myndigheter som privatiserats är postmyndigheterna som faller i händerna på fraktioner anknutna till den styrande regimen.

Den statlig-allierade nyhetssidan Tabnak och andra nyhetsbyråer rapporterade om övertagandet på söndag utan att avslöja några detaljer kring äganderättsöverföringen. Förra året tog revolutionsgardet över hälften av ägarskapet i den statliga teleföretaget.  En av regimens organ publicerade en rapport som visar att under de fem senaste åren efter implementeringen av den så kallade privatiseringspolitiken har endast 14 procent av statliga företag privatiserats medan 22 procent har fallit i händerna på revolutionsgardet.

Dessutom tilldelades revolutionsgardets ekonomiska arm, mer känd som Khatam al-Anbia, ett stort vägbyggprojekt värd mellan 13-15 miljarder dollar, enligt den iranska väg och transport ministerns, Hamid Behbahanis uttalande på måndagen.

Khatam al-Anbia, som ägs av revolutionsgardet har fått många statliga projekt under den senaste tiden. Det senaste statliga kontraktet innefattade ett olje- och gasprojekt värt över 21 miljarder dollar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, konstaterar vidare att revolutionsgardet tillåts växa till sig i alla områden i samhället med privatiseringar som täckmantel för att starka sin kontroll över samhället med avsikt att enklare kunna slå till mot regimkritiska röster samt att med förtryck förhindra kommande protester.

Enligt experter som Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI har pratat med bör den privata sektorn i Iran förklaras som nästan obefintligt under sådana omständigheter.

Revolutionsgardet allt närmare ett övertagande av universiteten i Iran