Andra nyheter, Nyheter

S tar ställning i debatten om fundamentalister

Efter den uppmärksammade debattartikeln i AB och debatten i Gomorron Sverige om böneutrop och religiös extremism i Sverige har Anders Ygeman (S) i en intervju med SVT Nyheter tagit ställning i frågan.

Socialdemokraterna vill se skärpta regler för att hindra att religiösa och politiska extremister reser till Sverige för att sprida hatbudskap. Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen, vill att svenska myndigheter, konsulat och ambassader skaffar sig bättre kontroll över läget, rapporterar SVT Nyheter på torsdagen

FFFI:s viceordförande, Mojtaba Ghotbi, säger att FFFI ser positivt på Socialdemokraternas krav men att regeringen bör också redogöra för de extremister som redan finns och verkar i Sverige.

”Ett exempel är iranska regimens aktiviteter i Sverige som att hota meningsmotståndare och spionera på flyktingar. Det är också ingen hemlighet att iranska regimen prioriterar exporten av islamisk fundamentalism och stöder religiösa samfund och moskéer i Sverige inom ramen av detta”, sade han.

”Men samtidigt bedriver regeringen och Socialdemokraterna en Iranpolitik utifrån villkorslös handel med Teheran, vilket ger regimen flera möjligheter att utnyttja de ekonomiska förbindelserna med Sverige för att fortsätta stödja islamisk fundamentalism och sprida sin bakåtsträvande ideologi i vårt samhälle. Det är denna politik som måste förändras om regeringen och Socialdemokraterna vill stoppa extremisters framfart i Sverige”, tillade han.