Stockholm: manifestation till stöd för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog i en manifestation på Mynttorget på lördagen till stöd för iranska folkets pågående regimkritiska protester.

De uppmärksammade flera arbetaraktivister som nyligen arresterats av regimen i ett försök att hota andra arbetare att avbryta sina strejker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Deltagarna fördömde även regimens ökade tillslag mot demonstranter och kväsning av pågående protester i Iran. Ytterligare en arresterad demonstrant, Taleb Basativand, dödades under tortyr i regimens fängelse i staden Ilam i veckan, enligt rapporter från Iran.

Flera kvinnor misshandlades och arresterades av regimens repressiva säkerhetsorgan i samband med en protest mot regimens obligatoriska klädkod i början av förra veckan.

Svensk- och exiliranierna uppmanade regeringen och UD att vidta åtgärder i både FN och EU för att pressa prästerskapet till att frige politiska fångar och de demonstranter som arresterats under den senaste tidens demonstrationer.

Deltagarna kritiserade även beslutet att låta iranska regimens justitieminister, Alireza Avaei, att tala inför MR-rådets årliga stormöte i förra veckan i Genève.

Avaei är delaktigt i 1988 års massaker på politiska fångar i Iran och var chef för regimens så kallade rättsväsende i Teheran. EU införde sanktioner mot honom i 2011 för delaktighet i allvarliga människorättskränkningar.

Deltagarna i lördagens manifestation uppmanande regeringen att använda Sveriges röst i FN:s säkerhetsråd för att inrätta en internationell utredningsgrupp med uppgift att utreda demonstranters död och regimens människorättskränkningar i syfte att ställa de ansvariga inför rätta.