Mänskliga Rättigheter

Iran anklagar Sverige för inblandning efter dödsdom mot KI-forskare

Sverige kallade upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot dödsdomen mot KI-forskare. Detta enligt ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström (S) på UD:s hemsida.

Iranska regimens så kallade rättsväsende fastställde i veckan dödsdomen mot KI-forskaren, Ahmadreza Djalali, rapporterade FFFI i början av veckan med hänvisning till hans advokat Zouhaier Chichaoui.

“Sverige kräver att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs, och har tillsammans med övriga EU vid upprepade tillfällen tydligt protesterat mot straffet. Detta återupprepas idag till iranska företrädare på hög nivå”, sade Margot Wallström (S) i sitt uttalande, den femte februari.

“Sveriges hållning vad gäller dödsstraffet är väl känd. Det är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff. Sverige och övriga EU fördömer dödsstraffets tillämpning i alla dess former. Med anledning av uppgifterna om att dödsdomen har fastställts har Irans ambassadör idag kallats till UD”, tillägger utrikesministern.

Iranska regimens medier i synnerhet nyhetsbyrån Fars New, som är kopplade till revolutionsgardet, kritiserade uttalandet som en “oacceptabel” inblandning i Irans interna angelägenheter.

Fars News gick ett steg längre och anklagade Sverige för att springa ärenden åt “sionistregimen” med hänvisning till Israel.

Djalali, som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige, sitter frihetsberövad i Iran sedan 2016 anklagad för spioneri för Israel, vilket FFFI rapporterade om i oktober förra året.