Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran – Dödsdomen mot KI-forskare fastställd

Iranska regimens rättsväsende har fastställt dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali, säger hans advokat Zouhaier Chichaoui till belgiska Le Soir.

Djalali, som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige, greps i Iran sedan 2016 anklagad för spioneri för Israel, rapporterade FFFI i oktober 

– Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, säger Chichaoui till Le Soir och passar samtidigt på att än en gång döma ut rättsprocessen som orättvis.

”Det är beklagligt. Sverige har ett ansvar”. Statsminister Stefan Löfven lovade att ta upp fallet om den fängslade forskaren Ahmadreza Djalali under sitt besök i Iran den 11-12 februari 2017? men ingen rapport publicerades.

”Utrikesministern Margot Wallström (S) och UD kan inte längre tigga i denna fråga och låtsats att utvecklingen i Iran är på rätt väg. Sverige och EU måste också göra allt i sin makt för att stoppa avrättningen av Dalali”.

Vi uppmanar dessutom samtliga människorättsorganisationer och politiska partier i Sverige att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa avrättningarna, i synnerhet avrättningar av politiska fångar i Iran.