Reportage

ITUC ber sina miljoner medlemmar att stödja iranska arbetare

ITUC (Internationella Fackliga Samorganisationen) uppmanar sina medlemmar runt om i världen att protestera mot trakasseringen av arbetaraktivister och de systematiska kränkningarna av arbetarnas rättigheter i Iran.

ITUC ber sina medlemmar och tjänstemän att organisera sammankomster eller skicka protestbrev till iranska regimens ambassader som en del av denna kampanj, rapporterar amerikanska Radio Farda genom att citera källor. Internationella Fackliga Samorganisationen består av 331 fackföreningar i 163 länder med cirka 202 miljoner medlemmar.

Flera iranska aktivister och arbetare som deltagit i protester anklagas för att ha agerat mot den nationella säkerheten och dömts till långa fängelsestraff eller piskstraff, berättar en ITUC-medlem för Radio Farda.

ITUC ber medlemmarna att kräva att iranska regeringen avfärdar anklagelserna mot dessa arbetare och arbetaraktivister samt frige samtliga frihetsberövade arbetare.

Arbetare och lärare har under det senaste året organiserat proteser mot låga eller obetalda löner samt nedläggning av arbetsplatser på grund av uppsägningar och konkurser under misstänkta omständigheter.

Arbetaraktivister säger att många av dessa problem är resultatet av korruption, vanstyre och privatisering till institutioner och konglomerat knutna till högsta andlige ledaren och revolutionsgardet.