Folkliga protester

3500 iranska stålarbetare i södra Iran i strejk

3500 stålarbetare från Irans nationella stålindustrikoncern i Ahvaz har hungerstrejkat sedan den 23 januari i protest mot obetalda löner samt falska löften från arbetsgivarna.

Arbetarna har också varnat för att återanställa personer i den tidigare ledningen för industrienheten. Detta sedan tidigare ledningen anses var korrupt och ansvarig för den nuvarande försämringen av arbetarnas situation samt de stora säkerhetsbristerna på arbetsplatsen.

Regimens agenter försöker tvinga arbetarna att bryta sin strejk genom att hota dem att registrera sin frånvaro och frysa deras förmåner. Agenterna har också hotat med att identifiera dem som deltar i protesten och rapportera dem vidare till repressiva säkerhetsorgan.

Ägaren till Ahvaz Steel, som är en del av Irans nationella stålindustrikoncern, äger även flygbolaget Zagros Airlines, sportklubben Esteghlal Sport Club i Khouzestan och Dariush hotell i Kish. Han har tillskansa sig miljarder dollar från iranska folkets tillgångar men vägrar betala ut löner och förmåner till de fattiga stålarbetarna i Ahvaz. Detta samtidigt som regimens nyhetsbyrå IRNA rapporterade den 22 juni förra året att han har precis köpt 28 flygplan från Airbus.

Irans nationella stålindustrikoncern har över 54 års erfarenhet och är en specialiserad tillverkare av stora fartyg med en kapacitet på över 3000 personer.