Mänskliga Rättigheter

Prästmannen Shahroudi försöker undkomma rättvisa i Tyskland

En av iranska regimens mest ökända bödlar, prästmannen Mahmoud Hashemi Shahroudi, som rest till Tyskland för vård försöker nu undkomma rättvisa genom att lämna landet, det avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) på onsdagen.

FFFI rapporterade i måndags att Volker Beck, tidigare ledamot och människorättsaktivist från Tysklands Gröna parti, samt flera exiliranier har lämnat in en anmälan mot Shahroudi för hans roll i regimens MR-brott och avrättning av politiska fångar.

Shahroudi, ordförande i regimens Lämplighetsråd sedan 14 augusti 2017 och tidigare justitieminister, hade tagit in på Internationella neurovetenskapliga institutet i tyska Hannover tidigare i vecka för behandling av hjärntumör.

”Enligt information som erhållits från Folkets mojahedins källor i Iran avser iranska regimen hjälpa sin tidigare justitieminister, Mahmoud Shahroudi, lämna Tyskland innan den federala åklagarmyndigheten utfärdar en eventuell arresteringsorder mot honom”, skriver NCRI i ett uttalande på onsdagen.

”Hashemi Shahroudi och sex av hans följeslagare ska lämna Tyskland under torsdagen, den 11 januari 2018, med flygbolaget Iran Air (flygnummer IR722) från Hamburg till Teheran. Iranska regimen försökte boka biljetterna utan specifika namn. De bokade biljetterna är dock till Shahroudi och hans följeslagare”, tillade NCRI i sitt uttalande och avslöjade att Shahroudi har ett diplomatiskt pass utfärdat den 30 Augusti 2017 i Teheran.

Shahroudi är ansvarig för flera avrättningar av politiska fångar samt för att ha tilldelat hårda straff mot flera aktivister mellan 1999 och 2009. Han spelade även en betydande roll i 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i regimens fängelser.