Andra nyheter

Prästman bakom tusentals avrättningar i Iran får vård i Tyskland

En av iranska regimens mest ökända bödlar, prästmannen Mahmoud Hashemi Shahroudi, har tagit in på Internationella neurovetenskapliga institutet i tyska Hannover för behandling av hjärntumör.

Institutet grundades och leds av Majid Samii, en framstående iransk-tysk neurokirurg och medicinsk forskare.

Den tyska regeringen försökte hålla Shahroudis vårdresa hemligt men nyheten spred sig snabbt bland iranier i landet, enligt den tyska nyhetsbyrån DW:s persiskspråkiga nyhetssida.

Under lördagen, den sjätte januari, demonstrerade närmar 200 exiliranier utanför sjukhuset i Hannover där prästmannen är intagen för behandling, rapporterar den tyska dagstidningen, Hannoversche Allgemeine Zeitung, haz.de. Deltagarna skanderade slagord mot prästerskapet och dess högsta andlige ledare Khamenei.

Shahroudi, ordförande i regimens Lämplighetsråd sedan 14 augusti 2017 och tidigare justitieminister, är ansvarig för flera avrättningar av politiska fångar samt för att ha tilldelat hårda straff mot flera aktivister mellan 1999 och 2009. Han spelade även en betydande roll i 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i regimens fängelser.

Volker Beck, tidigare ledamot och människorättsaktivist från Tysklands Gröna parti, har lämnat in en anmälan mot Irans påstådda massmördare Ayatollah Shahroudi som vårdas i Tyskland, rapporterar Benjamin Weinthal, Europakorrespondent för Jerusalem Post på Twitter på söndagen.