Engagemang

Manifestation till stöd för kvinnor och jordbävningsdrabbade i Iran

Svensk- och exiliranier tillsammans med sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och FFFI:s medlemmar höll idag, den 25 november, en manifestation på Mynttorget utanför Riksdagen i Stockholm för att visa sitt stöd för kvinnor i Iran och för de som drabbades av jordbävningen i västra delar av landet nyligen.

Den 25 november sammanfaller med Internationella dagen mot våld mot kvinnor och de samlade uppmärksammade denna viktiga dag genom att visa solidaritet med alla kvinnor i Iran som förtrycks systematiskt av iranska regimen. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling i 1999 för att påminna världen om deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Anhängare av NCRI höll tal och belyste hur den iranska regimen förtrycker och diskriminerar kvinnorna i landet både genom kvinnofientliga lagar och godtyckliga praxis.

Deltagarna visade även sitt stöd för dem som drabbades av en kraftig jordbävning i västra Iran tidigare denna månad. Flera talare framhöll att den iranska regimen inte ger det stöd och hjälp som de drabbade behöver. De påpekade att regimen hellre spenderar miljoner dollar på sitt krigsmaskineri i Mellanöstern och export av terrorism utomlands istället för att hjälpa iranska folket.

FFFI citerade egna källor från regionen och rapporterade den 13 november att antalet döda är mycket mer än vad regimens medier kungör och att räddningstjänsten på plats har knappt några resurser att hjälpa de drabbade.

Den institutionella korruptionen i Iran gör att hjälpen inte kommer fram till dem behövande utan stoppas av regimens hantlangare och revolutionsgardister i egna fickor.