Mänskliga Rättigheter

FN:s Iranrapportör fördömer trakasserier av journalister i Iran

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, presenterade i sin senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Iran till generalförsamlingens tredje kommitté i New York i onsdags.

I rapporten framkommer det att det inte har varit någon som helst förändring över tillståndet av mänskliga rättigheter i Iran under det senaste året. Jahangir betonar att det endast har gjorts väldigt små framsteg vad gäller kvinnornas rättigheter i landet. Vidare säger hon sig vara väldigt upprörd över alla trakasserier som journalister får utstå från den iranska regimen.

Efter att ha lämnat in sin rapport till FN gjorde Jahangir fler uttalanden där hon bland annat sade att användningen av tortyr är utbredd och att personer som kämpar för rättvisa blir fängslade i landet. Hon sade också att hon inte kan uttala sig om en del saker vad gäller tillståndet av mänskliga rättigheter i Iran eftersom hon inte får besöka landet. Den iranska regimen erkänner inte Jahangirs position som FN: särskilda rapportör för Iran och ger därför henne inte tillstånd att resa in i landet.

”För att gå framåt skulle jag föreslå att vi också måste titta tillbaka. Det betydande antalet upprop, kommunikationer och dokumentation beträffande den rapporterade avrättningen av tusentals politiska fångar, män, kvinnor och tonåringar i 1988 vittnar i detta avseende om en djup och oupphörlig smärta som måste besvaras”, sade Jahangir i sitt tal när hon presenterade sin senaste rapport till generalförsamlingens tredje kommitté i New York i onsdags.

”Vissa högt uppsatta statstjänstemän har erkänt dessa avrättningarna. Jag mottar nästan varje dag hjärtskärande brev från släktingar till de avrättade som kräver svar. Offrens familjer har rätt till gottgörelse och rätt till att få veta sanningen om dessa händelser och offrens öde utan att riskera repressalier. Jag upprepar därför min uppmaning till [iranska] regeringen att se till att en grundlig och självständig utredning av dessa händelser genomförs”, tillade hon med hänvisning till 1988 års massaker av politiska fångar i iranska fängelser som hon också tar upp i detalj i sin senaste rapport.

FFFI uppmanade UD och utrikesministern Margot Wallström (S) på Twitter att nu erkänna och fördöma 1988 års massaker av politiska fångar i Iran som ett brott mot mänskligheten och ta upp dessa massavrättningar i FN:s säkerhetsråd samt kräva en FN-utredning i syfte att ställa de ansvariga inför rätta.

Iranska regimen säger att omvärlden använder mänskliga rättigheter som ett politiskt redskap för att sätta press på regimen och avfärdade rapporten som ensidig. Reuters skriver att iranska regimens UD har uttalat sig om rapporten och hävdar att ”den är politiskt motiverad, olaglig, hätsk och vanhedrande”.

Iranska regimen har satt detta i process och går ständigt till attack mot Iranrapportörens rapporter och ifrågasätter medlemsstaternas motiv istället för att vidta konkreta åtgärder för att besvara omvärldens oro eller implementera deras rekommendationer för att förbättra det allvarliga läget för mänskliga rättigheter i landet.