Nyheter

USA:s FN-ambassadör manar säkerhetsrådet att ändra Iranpolitik

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppmanade säkerhetsrådet att anta Trump-administrationens övergripande strategi för att bemöta hoten från Iran. I sitt tal, manade hon säkerhetsrådets medlemmar att ta itu med alla aspekter av regimens destruktiva beteende och inte bara kärnteknikavtalet från 2015.

Uppmaning kom under ett öppet debatt om Mellanöstern i säkerhetsrådet på onsdagen.

Nikki Haley påpekade i sitt tal inför rådet att iranska regimen ”har vid upprepade gånger respektlöst struntat” i rådets resolutioner som syftar till att bemöta det iranska stödet för terrorism, regionala konflikter och har levererat vapen till Jemen och Hizbollah-miliser i Syrien och Libanon i strid mot internationella lagar, rapporterar flera internationella medier på onsdagen.

”Detta borde vara en tydlig uppmaning till alla [medlemsstater] i FN”, sade Haley.

”När en skurkregim börjar utveckla ballistiska robotar, säger det oss att vi snart kommer att få ytterligare ett Nordkorea på våra händer … Om det är fel för Nordkorea att göra detta, varför ska samma mentalitet inte gälla Iran?”, sade Haley.

Hon betonade i sitt tal att säkerhetsrådet har nu möjlighet att ändra sin politik gentemot Iran.

”Jag hoppas verkligen att rådet kommer att ta chansen att försvara inte bara resolutionerna utan fred, säkerhet och mänskliga rättigheter i Iran”, sade hon.

Iranska regimens högsta andlige ledare Khamenei sade samtidigt att Iran inte skulle vara den första att överge kärnteknikavtalet med världsmakterna.

”Vi kommer inte att riva upp kärnteknikavtalet, så länge som den andra sidan inte gör det”, sade Khamenei, som har slutordet i alla politiska, sociala och religiösa frågor i Iran, i ett offentligt tal på onsdagen.

Khameneis kommentarer var en första reaktion på USA:s president Donald Trumps tal i förra veckan där han ifrågasatt Iranavtalet eftersom iranska regimen inte lever upp till dess anda och att det inte längre var i USA:s nationella intresse att fullfölja avtalet i sin nuvarande form.