Nyheter

Iran varnar USA för att svartlista revolutionsgardet

Befälhavaren för revolutionsgardet, Mohammad Ali Jafari, varnade USA att inta öka sanktionerna mot Teheran och att inte stämpla revolutionsgardet som en terrororganisation.

Jafari hotade USA och sade att om landet går vidare med dessa planer så kommer Iran att se alla amerikanska militärbaser i västra Asien som potentiella måltavlor.

”Om det är sant att den amerikanska regeringen är så dum att den överväger att stämpla revolutionsgardet som en terrorgrupp, så kommer vi att betrakta den amerikanska militären som den Islamiska staten över hela världen och speciellt i Mellanöstern”, sa Jafari enligt Reuters.

Revolutionsgardet är prästerskapets paramilitära organ med ansvara att skydda och exportera ”den Islamiska revolutionen”. Idag dominerar gardet den iranska ekonomin och kontrollerar flera viktiga sektorer som gas- och olja samt telekommunikation.

USA har redan lagt till vissa delar av revolutionsgardet och vissa individer som har med gardet att göra på listan över terrororganisationer, men hela gardet har än så länge inte hamnat på listan.

Sedan Donald Trump blev president har hans administration starkt övervägt att stämpla gardet som en terrorgrupp. Trump administrationen har i månader jobbat på en ny strategi gentemot iranska regimens tester av ballistiska robotar och dess stöd för terrorism. Tillkännagivandet väntas komma under ett tal på torsdagen då president Trump väntas presentera USA:s nya strategi mot Iran, enligt internationella och amerikanska medier.