Nukleärt, Nyheter

President Trump: Teheran lever inte upp till kärnteknikavtalet

President Trump förväntas meddela i nästa vecka att iranska regimen inte lever upp till kärnteknikavtalet och att fortsatt hävda sanktioner för Teheran inte längre är i USA:s nationella intresse, rapporterar flera internationella och amerikanska medier på torsdagen.

Tillkännagivandet kommer komma under ett tal den 12 oktober där president Trump väntas också offentliggöra USA:s nya Iranpolitik, enligt dessa rapporter som citerar anonyma amerikanska statstjänstemän med insyn i frågan.

TT rapporterar på fredagen att “USA:s president Donald Trump säger att Iran inte har levt upp till andemeningen i det kärnenergiavtal som Iran slutit med världens stormakter.”

TT konstaterar också att kommentaren kommer bara dagar innan Trump måste fatta ett beslut om avtalets framtid.

“Den iranska regimen stödjer terrorism och sprider våld och kaos i hela Mellanöstern … Det är därför vi måste sätta stopp för Irans fortsatta aggressioner och nukleära ambitioner”, skriver TT med hänvisning till Trumps tal under ett möte med militära ledare där frågan diskuteras.

Enligt USA:s regelverk för avtalet, som slöts 2015, ska presidenten med 90 dagars intervall redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Nästa gång det sker är den 15 oktober, skriver  TT.

Om uppgifterna stämmer kommer frågan om fortsatta sanktionslättnader för Teheran att överlämnas till kongressen som då har 60 dagar att bestämma om de kärntekniska sanktionerna mot iranska regimen ska återupprättas.

Många menar att detta skulle innebära slutet för Iranavtalet och anklagar president Trump för att vilja lämna avtalet som han anser är “en skam för USA”.

Eli Lake, en av Bloombergs ledarskribenter och Iranexpeter, citerar anonyma källor inom Trump-administrationen som säger att president Trump avser även att föra revolutionsgardet upp på listan över utländska terrororganisationer i ett försök att öka trycket på iranska regimen.

President Trump kommer att kungöra USA:s nya Iranpolitik i ett tal till nationen den 12 oktober. 
 
Trump-administrationen ser kärnteknikavtalet som en liten del av USA:s nya Iranpolitik. Den nya politiken kommer att hålla en hårdare linje mot Iran och rikta sig mot regimens destabiliserande aktiviteter i regionen, stöd för terrorism, människorättskränkningar och dess ballistiska robotprogram, enligt hans ledare i onsdags, enligt rapporter i amerikanska medier och uttalanden från anonyma källor inom administrationen.