Massaker, Nyheter

Krav på att ansvariga för 88 års massaker ställs inför rätta

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och anhöriga till de politiska fångar, som avrättades under 1988 års massaker, deltog i manifestationer på Mynttorget i Stockholm samt på Järntorget i Göteborg på lördagen.

Aktionen i Stockholm och i Göteborg är en del av den internationella rörelsen för rättvisa som strävar efter att ställa de ansvariga för massakern inför rätta.

30.000 politiska fångar avrättades under sommaren 1988 efter ett religiöst dekret från prästerskapets grundare och första högsta andlige ledare, Khomeini.

Kravet på rättvisa har växt i iranska samhället sedan en av de ansvariga för massakern, Ebrahim Raisi, godkändes som kandidat i presidentvalet i maj.

Samtidigt har Rouhani åter nominerat en av de huvudansvariga för massavrättningarna i södra Iran under denna tid, Alireza Avaie, till justitieminister.

Deltagarna uppmanade regeringen och utrikesministern Margot Wallström (S) att vidta åtgärder vid FN:s session i Genève i september för att de ansvariga ska ställs inför rätta i en internationell domstol så att prästerskapets offer och deras familjer får rättvisa.

De uppmanade även regeringen och UD att utnyttja Sveriges starka röst inom människorättsfrågor för att öka pressen på prästerskapets ledare och Rouhanis regering för ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar i Iran.