Nyheter

Väktarrådet godkänner Rohanis kandidatur, diskvalificerar Ahmadinejad

Iranska regimens mäktiga väktarråd tillkännagav sent på torsdagen listan över de godkända kandidater som tillåts ställa upp i prästerskapets kommande val den 19 maj.

Väktarrådet godkände endast sex av de närmare 1600 individer som hade registrerat sin kandidatur. Bland de godkända kandidaterna finns prästerskapets nuvarande president Hassan Rohani samt Ebrahim Raisi, från den så kallade hårdföra fraktionen, som anses vara den högsta andlige ledarens favorit och främsta val för att ta över presidentposten.

Prästmannen Ebrahim Raisi är en av de ytterst ansvariga för 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar i iranska regimens fängelser runtom i landet.

Raisis kandidatur tolkas som ett stort bakslag för den nuvarande presidenten Hassan Rohanis försök att ställa upp för omval i prästerskapets presidentval som hålls den 19 maj. Raisi har tidigare nämnts som en trolig ersättare till den nuvarande högsta andlige ledaren, Khamenei.

Andra godkända kandidater är Rohanis vice president, Eshaq Jahangiri, och Teherans borgmästare Mohammad Baqer Qalibaf.

Väktarrådet valde dock att diskvalificera prästerskapets tidigare hårdföra president, Mahmoud Ahmadinejad, och hans allierade Hamid Baghaei från att ställa upp i kommande valet.

Mahmoud Ahmadinejad, överraskade alla när han trotsade den högsta andlige ledaren, Khamenei, och registrerade sin kandidatur i förra veckan. Khamenei, som utser väktarrådet, hade uppmanat honom att inte kandidera i valet eftersom det inte var lämpligt och riskerade att förvärra den interna maktkampen inom regimen.

FFFI skrev i förra veckan att om väktarrådet avslår Ahmadinejads kandidatur kommer han inte underkasta sig Khameneis hegemoni och följa hans order utan söka en mer självständig roll. Detta kommer att resultera i ökad anarki inom den inre makteliten och lämna ett stort tomrum inom iransk politik som hotar prästerskapets styre.

Samtliga försök att fylla detta tomrum kommer att försvaga regimen ytterligare och leder i slutändan till att prästerskapet kommer att förlora sitt grepp om makten.