Mänskliga Rättigheter

USA inför sanktioner mot ansvariga för Evin-fängelset

Trump-administrationen inför nya sanktioner mot Teherans fängelseorganisation och en högt uppsatt tjänsteman för iranska regimens statliga fängelseorganisation Sohrab Soleimani för delaktighet i allvarliga människorättskränkningar i Iran. Det tillkännager amerikanska finansdepartementet i ett pressmeddelande på sin hemsida på torsdagen.

Sohrab Soleimani är bror till Qassem Soleimani, befälhavare för iranska regimens terrorstyrka, Quds-styrkan. Han straffas för sin delaktighet i kränkningar som sker i iranska regimens fängelser. Finansdepartementets pressmeddelande uppmärksammar Sohrab Soleimanis roll i ett brutalt tillslag mot politiska fångar i avdelning 350 i Teherans ökända Evin-fängelse i april 2014, som uppmärksammades av FFFI då.

”Teherans fängelseorganisation är ansvarig för eller delaktig i allvarliga övergrepp mot politiska fångar som sitter frihetsberövade i Evin-fängelset, [ett fängelse] som faller under fängelseorganisationens ansvarsområde”, skriver amerikanska finansdepartementet i sitt pressmeddelande.

”Dagens straffåtgärder belyser vårt fortsatta stöd för iranska folket och visar vårt engagemang för att hålla Irans regering ansvarig för dess fortsatta förtryck av sina egna medborgare”, sade John E. Smith, direktör för amerikanska myndigheten, Foreign Assets Control (OFAC).

”Vi kommer att fortsätta identifiera, kungöra, och straffa dem som är ansvariga för allvarliga människorättskränkningar i Iran”, tillade han.

”USA behåller och avser att bestämt fortsätta utöva sina befogenheter att införa sanktioner utanför den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) i syfte att motverka iranska regeringens stöd för terrorism, program för ballistiska robotar, destabiliserande aktiviteter i region samt kränkningar av mänskliga rättigheter. Dagens sanktioner är helt i linje med de amerikanska åtaganden under JCPOA”, sade USA:s finansdepartement i sitt pressmeddelande.

Teherans fängelseorganisation och Sohrab Soleimani starffas enligt verkställande ordern 13553, som riktar sig mot allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som begås av tjänstemän från iranska regeringen och personer som handlar på uppdrag av regeringen i Iran sedan valet i juni 2009, enligt pressmeddelandet.