Nyheter

Chefen för iranska regimens fängelser avskedat

Chefen för iranska regimens rättsväsende har ersatt chefen för landets fängelseorganisationer som en av de ansvariga tjänstemän för den brutala razzian mot politiska fångar i avdelning 350 i Teherans ökända Evin-fängelse.

Gholam Esmaeeli ersätts av Asghar Jahangir, nuvarande chef för rättsväsendets kontor för särskilda inspektioner.

Jahangir har i flera år varit nära rådgivare till chefen för regimens så kallade rättsväsende. Esmaili utsåg till chef för regimens rättsväsende i Teheran-provinsen.

Den 17 april genomförde iranska regimens säkerhetsstyrkor och civilklädda underrättelsetjänstagenter två separata brutala tillslag mot politiska fångar i avdelning 360 i Evin- och Gezel Hesar-fängelset. Flera politiska fångar skadades, några allvarligt, när regimens repressiva styrkor gick till våldsam attack mot de försvarslösa fångarna och ett tiotal flyttades till isoleringsceller.

Det finns fortfarande inte någon information om de skadades tillstånd.

Regimens säkerhetstyrkor var särskilt fokuserade på fångar som är anklagade för att vara medlemmar i iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, PMOI och var extra brutala mot dem vilket ledde till att flera av dem blev skadade.

I ett löjligt försök att täcka upp detta omänskliga brott mot försvarslösa fångar hävdade Esmaeeli, chefen för regimens fängelseorganisationer, på måndagen, den 21 april, att “efter spridning av falsk information inifrån fängelset, undersökte vi frågan och identifierat den ansvarige. Och vi har nu överlämnat honom till rättsväsendet”.

Gholam Esmaeeli tillade att “det förekom inga sammandrabbningar i avdelningen 350 i fånglägret Evin och det var bara en vanlig rutin kontroll och nyheter om sammandrabbningar mellan intagna och våra kollegor är inte sant. Det är bara lögner som sprids av statens motståndare.”

En grupp anhöriga till politiska fångar stödda av flera av Teherans invånare samlades på tisdagen utanför regimens president, Hassan Rohanis kontor för att protestera mot den brutala attacken mot politiska fångar i Evin-fängelset.