Nyheter

Revolutionsgardet belönas med miljardavtal i Syrien

Iranska regimens regering och enheter med nära band till revolutionsgardet har tecknat stora ekonomiska avtal med Syrien, det rapporterar Reuters på torsdagen.

Miljardkontrakten ses som lukrativa belöningar för att ha hjälpt diktatorn, Bashar al-Assad, återta kontrollen över delar av Syrien från oppositionen.

Den syriska oppositionen fördömde avtalen Teheranregimen och beskrev dem som iranska extremisters försök att plundra landets och syriska folkets tillgångar.

Fem samförståndsavtal undertecknades mellan iranska regimen och Assad när hans premiärminister Emad Khamis besökte Teheran i tisdags. Bland avtalen finns en licens som ger iranska regimen tillstånd att starta en mobiloperatör i Syrien samt rättigheter till landets fosfatgruvor.

Iranska regimen får dessutom 5000 hektar mark för odling och 1000 hektar för att bygga olje- och gasterminaler, enligt regimens statliga nyhetsbyrå IRNA.

Assads statliga nyhetsbyrå SANA citerade Khamis som säger att erbjudandena återspeglar nationernas speciella förhållande.

”Vi uppskattar Irans viktig roll i kampen mot terrorismen och att det stod vid det syriska folket på alla sätt, både politiskt och ekonomiskt”, sade han.

Analytiker säger till Reuters att revolutionsgardet, iranska regimens paramilitära terrorstyrka som också driver ett mäktigt affärsimperium i Iran, gynnas av affärerna, särskilt av nätavtal. Revolutionsgardet kontrollerar redan stora delar av telekommunikationen i Iran.

Bortsett från det militärt biståndet har Syriens ekonomiska skuld till Teheran ökat avsevärt under de senaste åren.

Iranska regimen gav Assad 3,5 miljarder dollar (strax över 31 miljarder kronor) i kredit i 2013, och ökade den med ytterligare en miljard dollar (nio miljarder kronor) i 2015, vilket enligt ekonomer bidrog till att hålla den syriska ekonomin flytande.