Opinion

Irans ”leende diplomati”

Den undersökande iransk-amerikanska journalisten, Hassan Dai, varnar i en artikel för nyhetssidan, Al Arabiya English, för iranska regimens lömska dubbelpolitik. Nedan följer ett utdrag från hans artikel som uppmanar internationella samfundet att inte falla för Teherans lögner och agera mot regimens destruktiva politik i regionen.

Medan världen ser på med skräck fortsätter Assads styrkor, iranska revolutionsgardet, Iranstödda milisgrupper och ryska flygvapnet sina angrepp mot Aleppo och massakrerar civilbefolkningen, skriver

Harakat al-Nujaba, en av milisgrupperna i Irak som backas av Iran och som är inblandade i det syriska kriget, släppt ett kort videoklipp, den femte december, vilket visar Qassem Soleimani, befälhavare för iranska revolutionsgardets Qud-styrka, besöka Aleppos frontlinjen.

Videoklippet som sändes är det senaste från iranska regimens propaganda i syfte att ta åt sig äran för en möjlig seger mot en stad som reducerats till ruiner och som vittnar om en av de mest barbariska brotten i färskt minne.

Medan Soleimani turnerade i Syrien började Irans utrikesminister Javad Zarif sin resa i asiatiska länder för att lyfta fram Irans ”leende diplomati” och läxa upp hans värdar om fördelarna med fred och presentera Iran som fanbärare i kampen mot terrorism och våld i regionen.

I över tre decennier har iranska regimen försökt driva en charmoffensiv genom att presentera sig som en pålitlig partner för fred och stabilitet i regionen samtidigt som den expanderar sin militära närvaro och stärker beväpnade milisgrupper, som är den huvudsakliga källan till sekteristiskt våld och terrorism i Mellanöstern.

Denna dubbelpolitik har hjälpt Iran att flytta fram sina strategiska mål och överkomma externa och interna utmaningar. Detta beteende från Iran har fått blandade reaktioner i väst.

Slaget om Aleppo och Irans militära inblandning i hela Mellanöstern avslöjar Irans verkliga utrikespolitik och visar Rohanis och Zarifs missvisande ”leende diplomati”.

Läs Hassan Dais hela artikel för Al Arabiya English, här …