Kultur, Mänskliga Rättigheter

12 inom modebranschen i Iran dömda till fängelse

En av iranska regimens domstolar har dömt 12 individer som arbetar inom modebranschen till fängelse för att bland annat ha publicerat bilder på internet, enligt rapporter i regimens statliga medier.

Åtta män och fyra kvinnor dömdes till mellan fem månaders och sex års fängelse av en domstol i staden Shiraz i södra Iran på måndagen, den femte december, rapporterar en av regimens nyhetsbyråer, ILNA.

Mahmoud Taravat, en advokat som representerade de 12 dömda individerna, berättade för ILNA att hans klienter har även förbjudits från att arbeta inom modebranschen och får inte lämna landet i två år efter att ha avtjänat sitt straff.

Taravat tillade att de 12 dömda anklagas för att ha spridit prostitution och främjat korruption genom att publicera obscena bilder på nätet samt genom att sprida ”en västerländsk kultur om nakenhet.”

Iranska regimens så kallade rättsväsende lanserade tidigare i år flera tillslag mot vad det kallade för ”icke-islamiskt” beteende inom modebranschen.

Regimens myndigheter tillkännagav i oktober att de hade gripit 11 medlemmar från ett nätverk för fotomodeller. Revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim, hävdade i en rapport att nätverket producerade och publicerade pornografiska bilder och spred ”depravering” i samhället.

FFFI rapporterade i maj i år att myndigheterna hade gripit åtta personer för att de arbetat i ett nätverk för fotomodeller på Instagram. Tillkännagivandet kom från Javad Babaei, som ansvarar för iranska regimens domstol för cyberbrott i Teheran.