Mänskliga Rättigheter

Iran griper modeller på nätet

modell iranIranska myndigheter har gripit åtta personer för att de arbetat i ett nätverk för fotomodeller online på Instagram, sade Javad Babaei, som ansvarar för regimens domstol för cyberbrott i Teheran.

Arresteringarna är en del av en tvåårig operation under namnet ”Spindel II”, där myndigheterna bland andra riktar in sig på kvinnor som lägger ut bilder på sig själva utan den obligatoriska täckande huvudduken hijab.

”Dessa personer har spridit en omoralisk och oislamisk kultur och promiskuitet”, säger Javad Babaei.

Till skillnad från Facebook, Twitter och Youtube är Instagram tillgängligt i Iran och därför mycket populärt.

elham Arab
Elham Arab

Myndigheterna har identifierat 170 personer som driver Instagramsidor enligt Javad Babaei. Bland dem finns 59 fotografer, makeupartister och 58 fotomodeller.

Iransk regimens statliga television sände i söndags en domstolsförhandling där Elham Arab, en före detta fotomodell, sade att hon tjänat pengar genom att lägga ut bilder på Instagram. En framgångsrik fotomodell kan tjäna motsvarande 27 000 kronor i månaden, sade Arab.