Nukleärt

Khamenei: förlängning av Iransanktioner ett brott mot kärnteknikavtalet

”Iran kommer att vidta motåtgärder om USA förnyar sanktionerna [mot landet]”, det varnar prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, på onsdagen.

Varningen kom i hans tal vid ett möte med revolutionsgardet och medlemmar av Basij-milisen som också publicerades på hans officiella hemsida.

”Amerika bör göra sig redo för konsekvenserna om det förnyar sanktioner mot Iran” sade han.

”Den nuvarande regeringen i USA har brutit mot JCPOA [kärnteknikavtalet] vid flera tillfällen. Den senaste [kränkningen] är en 10-årig förlängning av gällande sanktioner … Om dessa sanktioner införs, så har de verkligen brutit mot JCPOA och de [USA] bör vara medvetna om att Iran inte kommer att stå passivt”, hävdade Khmenei i en varningen till Obama-administrationen om att inte godkänna de förnyade sanktionerna.

Khamenei reagerade mot en omröstning i amerikanska representanthuset i förra veckan där ledamöterna röstade med 419 för och en emot för att förlänga och förnya Iransanktionslagen (ISA) med ytterligare 10 år.

Lagförslaget måste godkännas av senaten och president Barack Obama före årets slut då dessa straffåtgärder löper ut.

Det är oklart när senaten tar upp lagförslaget men många av de demokratiska senatorerna stöder en ”ren” förlängning av ISA likt det lagförslag som antogs av representanthuset, vilket också USA:s avgående president Barack Obama stöder.