Ekonomi

Amerikanska representanthuset förnyar Iransanktioner med 10 år

Amerikanska kongressledamöter röstade på tisdagen genom ett lagförslag som förlänger sanktionerna mot Iran med ytterligare 10 år och införde nya straffåtgärder mot Syriens diktator Bashar Al-Assad, rapporterar flera internationella medier, däribland Reuters och Associated Press.

Reuters beskrev att de nya lagförslagen visar på ledamöternas beslutsamhet att spela en viktig roll i Mellanösternpolitiken oavsett vem som ockuperar Vita huset.

Representanthuset röstade med 419 för och en emot för att förlänga och förnya Iransanktionslagen (ISA) med 10 år.

ISA antogs först i 1996 i syfte att straffa investeringar i Irans energiindustrin samt avskräcka regimen från att sträva efter kärnvapen. Den löper ut i slutet av 2016 om den inte förlängs, vilket kräver att senaten nu antar samma lagförslag och att det sedan undertecknas av den avgående presidenten Barack Obama för att bli lag.

Representanthuset antog dessutom ett lagförslag som kommer att straffa Syriens ”regering”, och de som stöder den däribland Ryssland och iranska regimen, för krigsförbrytelser samt brott mot mänskligheten, rapporterar Reuters.

Kongressledamöterna betonade enligt Reuters att de ville ha kvar ISA för att skicka ett starkt budskap om att USA kommer att svara på iranska regimens provokationer och ge varje amerikansk president möjligheten att snabbt återinföra sanktioner om Teheran bryter kärnteknikavtalet.

”Amerikanskt ledarskap på den globala scenen kommer inte vackla även efter ett hårdnackat val här hemma och ett maktskifte”, sade Eliot Engel, den högst rankade demokraten i representanthusets utskott för utrikesfrågor, som var med och sponsrade lagförslaget.

Den republikanske ledamoten och ordförande i utskottet för utrikesfrågor, Ed Royce, som hade lagt fram lagförslaget kallade ISA för ”ett viktigt verktyg”.

”Om den löper ut skulle det bara förvärra de skador som presidentens farliga kärnteknikavtal har medfört och skicka ett budskap om att USA inte längre kommer att motarbeta den destruktiva roll som Iran spelar i Mellanöstern”, tillade Royce enligt Reuters.

Kongressledamöter från bägge partierna sade att de hoppades på att det partiöverskridande stödet för en tuffare linje mot Iran skulle fortsätta under den nya presidenten, skriver Reuters.

Det kom ingen omedelbar kommentar från senatens ledare om när senaten skulle ta upp en förlängning av ISA och lagförslaget om nya straffåtgärder mot Syrien.

Många av de demokratiska senatorerna stöder en ”ren” förlängning av ISA likt det lagförslag som antogs av representanthuset på tisdagen vilket också USA:s avgående president Barack Obama stöder.

Men de andra senatorerna har drivit på för att stärka lagen med nya sanktioner såsom vissa straffåtgärder som riktar sig mot iranska regimens provskjutningar av ballistiska robotar.