Nyheter, Senaste nytt

Iran provskjuter ballistiska robotar, testar FN:s resolution

Iranska regimens revolutionsgarde provsköt flera ballistiska robotar på tisdagen enligt rapporter från regimens statliga television och internationella medier.

En rapport från regimens statliga television visade en missil som avfyrades från en förstärkt underjordisk raketramp nattetid. Presentatören sade att det var medeldistansroboten Qiam som provsköts och att testet ägde rum under tisdagens tidiga timmar.

Rapporten tillade att revolutionsgardet hade skjutit flera missiler från raketramper över hela landet, även om det bara visade bilder från en av provskjutningarna. ”Missilerna slog ner mot ett mål 700 km bort”, sade Brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för revolutionsgardets missilstyrkor.

Regimens engelskspråkiga television, Press TV, visade samtidigt bilder från provskjutning av långdistansroboten Emad, regimens mest avancerade modell under utveckling. Men bilderna verkade vara från en tidigare provskjutning av Emad-roboten från oktober förra året.

För två månader sedan införde Washington nya sanktioner mot företag och privatpersoner med anknytning till Irans missilprogram efter provskjutning av den nya långdistansroboten, Emad.

FN:s expertpanel med ansvar att granska Iransanktioner sade i december förra året att Teherans tester av Emad-roboten som kan bära kärnstridsspetsar strider mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd, vilket ledde till ovannämnda sanktioner från USA.

FFFI rapporterade i början av februari i år att iranska regimen och revolutionsgardet avser att fortsätta trotsa sanktionerna mot landets missilprogram och istället accelerera sitt program för ballistiska robotar i ett svar till USA:s nya straffåtgärder.

Mark Toner, talesman för amerikanska UD, sade under dagen att Washington ska granska de nya uppgifterna och, om de bekräftas, ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd och trycka på för ett ”lämpligt svar”.

Vita huset sade på tisdagen att de nya testerna inte bryter mot kärnteknikavtal men att man skulle titta på uppgifterna i avsikt att bestämma ett lämpligt svar.

”Vita huset håller fortfarande på att se över huruvida det skulle bli nödvändigt med att ta upp frågan om de nya testerna inför FN:s säkerhetsråd”, sade Vita husets talesman Josh Earnest, under den dagliga pressträffen med reportrar i Washington.

En fransk diplomatkälla sade till Reuters på tisdagen att testerna, om de bekräftas, skulle innebära en kränkning av den nya FN-resolutionen.

”Irans utveckling av ballistiska robotar som kan bära kärnvapen strider mot FN:s säkerhetsrådets resolution 2231, som uppmanar Iran att avstå från all verksamhet inom detta område”, sade den franska källan till Reuters.

Hajizadeh betonade återigen på tisdagen att ”sanktionerna kommer inte att stoppa Iran från att utveckla ballistiska missiler”.

”Våra viktigaste fiender inför nya sanktioner mot Iran för att försvaga vår missilkapacitet … Men de bör veta att den iranska nationens barn i revolutionsgardet och i andra väpnade styrkor vägrar att böja sig för deras överdrivna krav”, skrev revolutionsgardets officiella hemsida genom att citera Hajizadeh.

Tisdagens test är avsedd att ”visa Irans avskräckande makt och den Islamiska republikens förmåga att möta alla hot mot den (islamiska) revolutionen, staten och landets suveränitet”, tillade revolutionsgardets officiella hemsida.