Ekonomi, Nyheter

Iranska regimen accelererar sitt missilprogram

Iranska regimen kommer fortsätta trotsa sanktionerna mot landets missilprogram och istället accelerera sitt program för ballistiska robotar i ett direkt svar på de nya amerikanska straffåtgärderna. Det sade en befälhavare för revolutionsgardet (IRGC) med ansvar för regimens missilprogram till statliga medier under lördagen.

Brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för IRGC:s missilstyrkor, gjorde hans kommentarer i den iranska huvudstaden Teheran på lördagen, rapporterar Irans Fars nyhetsbyrån. Hajizadeh kommentarer kommer efter Obama-administrationen sätta nya sanktioner mot Irans missilprogram i kraft den 17 jan.

”De [USA] fortsätter att ta upp frågan om sanktioner mot Iran beträffande dess missilprogram och de förväntar sig att vi ska backa”, sade brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för IRGC:s missilstyrkor, till revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars på lördagen.

”De har helt fel, revolutionsgardets svar på de amerikanska kraven är att gå på offensiven. Den Islamiska republiken av Iran kommer att besvara [USA:s] propaganda och irriterande drag med att ytterligare eftersträva sitt helt lagliga missilprogram, vilket vi tidigare har angett uttryckligen. Iran kommer att stärka sin nationella försvarskapacitet och säkerhet”, tillade han.

Hajizadehs kommentarer kommer efter att Obama-administrationen beslutade den 17 januari i år att införa nya sanktioner mot Irans missilprogram efter att regimen genomförde två tester i strid mot gällande resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

De nya straffåtgärderna kom en dag efter att Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftade i en rapport att iranska regimen har uppfyllt sina åtaganden i kärnteknikavtalet med stormakterna. Detta i sin tur banade väg för både USA och EU att häva de kärnteknikrelaterade sanktionerna mot regimen.