Ekonomi

Iran testar ny ballistisk robot i strid mot FN:s resolutioner

Iranska regimen har testat en ny ballistisk medeldistansrobot förra månaden i strid mot två resolutioner från FN:s säkerhetsråd, det rapporterar Reuters på måndagen genom att citera två amerikanska tjänstemän.

Tjänstemännen, som talade med Reuters på villkor av anonymitet, sade att provskjutningen hade genomförts den 21 november inom iranskt territorium.

Fox News rapporterade att västerländska underrättelsetjänster säger att testet genomfördes den 21 november nära Chabahar, en hamnstad i Sistan och Baluchistan provinsen i sydöstra Iran nära gränsen till Pakistan.

FN:s säkerhetsråd antog en resolution i 2010 som förbjuder Teheranregimen från att testa ballistiska robotar. Denna resolutionen, som iranska regimen har kränkt, gäller tills kärnteknikavtalet mellan Teheran och världens sex stormakter implementeras.

Roboten känd under namnet Ghadr-110 har en räckvidd på 1800-2000 km och kan bära kärnstridsspetsar. Den robot som provsköts i november är en förbättrad version av regimens Shahab3-robotar. Den liknar även de precisionsrobotar som iranska regimen testade den 10 oktober vilket framkallade starka fördömanden från FN:s säkerhetsråds medlemmar, enligt rapporterna.

Detta är andra gången sedan kärnteknikavtalet från juli i år som iranska regimen bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Dessa uppenbara brott har väckt fördömanden men Teheranregimen har kunnat fortsätta på samma spår utan att riskera straffåtgärder. Regimens högt uppsatta tjänstemän har sagt att Teheran inte avser stoppa sitt missilprogram och tänker fortsätta provskjuta ballistiska robotar trots internationellt förbud från säkerhetsrådet.

Revolutionsgardet slog under oktober månad upp dörrarna till en hemlig underjordisk missilbas för en av regimens statliga tv-stationer och visade upp både medeldistansrobotar och långdistansmissiler. Den statliga tv-stationen visade bilder inifrån långa tunnlar där flera lastbilar med skjutklara missiler stod parkerade. Regimen avslöjade samtidigt att den hade framgångsrikt testat en ny ballistisk robot, Emad, som är Teherans första långdistansrobot.

”USA är djupt oroad över Irans senaste provskjutning av ballistiska robotar”, sade Samantha Power, USA:s ambassadör till FN, i ett uttalande efter att Teheranregimen testade en ballistisk robot i oktober.