Ekonomi, Reportage

Revolutionsgardet avslöjar hemlig underjordisk missilbas

Revolutionsgardet slog upp dörrarna till en hemlig underjordisk missilbas för en av regimens statliga tv-stationer och visade upp både medeldistansrobotar och långdistansmissiler, rapporterar Associated Press (AP) och andra internationella medier på onsdagen.

Den statliga tv-stationen visade på onsdagen bilder inifrån långa tunnlar där flera lastbilar med skjutklara missiler stod parkerade. Regimens reportage sade att anläggningen var en av de hundratals underjordiska missilbaser som finns runt om i landet. Utan att avslöja den exakta platsen påstod tv-kanalen att anläggningen fanns cirka 500 meter under jorden.

Amir Ali Hajizadeh, högsta befälhavare för revolutionsgardets flygvapen, skröt om att anläggningen är ”toppen av ett isberg” när det gäller gardets militärmakt.

Sändningen verkade bekräfta revolutionsgardets beslutsamhet att fortsätta sitt missilprogram, trots resolutioner från FN:s säkerhetsråd och trots kärnteknikavtalet med världens sex stormakter.

Iranska regimen avslöjade under helgen att det hade framgångsrikt testat en ny ballistisk robot, Emad, som är Teherans första långdistansrobot. Testskjutningen bryter sannolikt mot resolution 1929 från FN:s säkerhetsråd, sade Vita huset i veckan och har refererat ärendet till säkerhetsråd för granskning.