Ekonomi, Nyheter

Expertpanel: Irans missiltest strider mot FN-resolution

FN:s expertpanel med ansvar att granska Iransanktioner sade på tisdagen att Teherans test av en ballistisk robot som kan bära kärnstridsspetsar, kallad Emad, strider mot FN:s säkerhetsråds resolution, det rapporterar Reuters under dagen från FN:s högkvarter i New York.

”Baserat på sin analys och sina upptäckter drar panelen slutsatsen att provskjutningen av Emad är en kränkning av Iran av punkt nio av säkerhetsrådets resolution 1929”, sade panelen i sin rapport.

Reuters, som sett panelens 10-sidor långa rapport på tisdagen, rapporterade att den var daterat till 11 December och har gått ut till samtliga medlemmar av FN:s säkerhetsråds kommitté för Iransanktioner under de senaste dagarna.

Iranska regimen testade den nya långdistansroboten kallad Emad (som på svenska översätts till pelare) i oktober månad, vilket FFFI rapporterade om. ”Den är en ballistisk robot designad och byggd av iranska experter och är landets första långdistansrobot som kan styras med precision mot sitt mål”, sade regimens försvarsminister, brigadgeneral Hossein Dehqan.

Slutsatsen från FN:s expertpanel kommer sannolikt att leda till krav på ökade sanktioner mot Teheran både i Washington och andra västerländska huvudstäder. Vita huset sade på tisdagen att det inte skulle utesluta ytterligare åtgärder mot Teheran över missiltestet utan att precisera.

Expertpanelens rapport väntas komma upp för diskussioner senare på tisdagen när säkerhetsrådets 15 medlemsstater träffas för att diskutera Iransanktioner.

Testet i oktober var det första i sitt slag sedan kärntekniköverenskommelsen mellan iranska regimen och världens sex stormakter. Teheran har sedan dess även genomfört ett annat test i november månad.

FFFI rapporterade att iranska regimen har testat en ny ballistisk medeldistansrobot i november i strid mot två resolutioner från FN:s säkerhetsråd. FFFI hänvisade då till en rapport från Reuters som citerade två amerikanska tjänstemän i förra veckan.

Rapporten kommer samtidigt som Internationella atomenergiorganet (IAEA) i Wien beslutade att avsluta utredningen kring iranska regimens tidigare kärnvapenarbete.