Andra nyheter, Nyheter

Iran visar upp ny inhemsk drönare

dronareIranska regimens paramilitära styrka, revolutionsgardet, visade på lördagen upp en ny inhemsk drönare, rapporterar regimens statliga medier och internationella nyhetsbyråer.

Drönaren kallas för ”Saegheh eller blixt” och visades upp under en mässa i Iran som skyltade revolutionsgardets senaste “framgångar”.

”Denna långdistansdrönare är kapabel att slå till mot fyra mål samtidigt med hög noggrannhet tack vare dess smarta och precisionsstyrda robotar”, sade chefen för revolutionsgardets flygvapen, Amir Ali Hajizadeh, enligt regimens statliga nyhetsbyrå, IRNA.

Revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasnim News, skriver att drönaren liknar USA:s spiondrönare RQ-170 Sentinel som “sköts ned av Irans väpnade styrkor i december 2011 när det kom innanför iranskt luftrum”

Revolutionsgardet visade dock inte upp drönarens påstådda förmåga och hävdade att den hade andra hemliga förmågor. Iranska regimens medier rapporterade i 2014 att gardet har framgångsrikt testat en egen version av RQ-170 Sentinel.

Iranska regimen har tidigare hävdat att den har fångat upp tre amerikanska drönare av modellen ScanEagle.

Under lördagen publicerade Tasnim även bilder på vad den hävdade var en amerikansk tillverkad drönare av modellen MQ-1C som revolutionsgardet fångat nyligen. Nyhetsbyrån sade dock inte när, var eller hur drönaren hade fångats av gardet.