Nyheter

Amerikansk drönare nedskjutet i Iran

Irans väpnade styrkor har skjutit ner ett obemannat amerikanska spionplan som kränkte iranskt luftrum längs landets östra gräns, rapporterade den officiella nyhetsbyrån IRNA på söndagen enligt Associated Press (AP) från Teheran.

En anonym militärtjänsteman som citeras i rapporten varnar för en stark och förkrossande svar på eventuella kränkningar av landets luftrum av amerikanska drönare.

”En avancerad RQ-170 obemannat amerikanskt spionplan sköts ned av Irans väpnade styrkor. Det har tillfogats mindre skador och är nu i Irans väpnade styrkors besittning”, rapporterade IRNA genom att citera tjänstemannen med att säga.

Inga närmare detaljer publicerades.

Den USA-ledda koalitionen i Afghanistan sade i ett uttalande att flygplanen kan vara en amerikansk drönare som dess operatörer förlorat kontakten med i förra veckan medan den flög ett uppdrag över angränsande västra Afghanistan.

Prästerskapet  ligger i en tvist med USA och dess allierade över Teherans omtvistade kärnenergiprogram, som väst tror syftar till att utveckla kärnvapen. Teheranregimen förnekar anklagelserna och säger  att dess nukleära program är helt fredligt och att det syftar till att generera el och producera isotoper för att behandla medicinska patienter.

Iran sade i januari att två pilotlösa amerikanska spaningsplan hade skjutit ner över landets luftrum. I juli visade iranska militärtjänstemän flera amerikanska drönare för ryska experter, vilka Iran sade att de hade skjutit ner på senare år.

Även i juli, sade iranska lagstiftaren Ali Aghazadeh Dafsari att Irans revolutionsgarde sköt ner en obemannad amerikanska spionplan som försökte samla information om en underjordisk anläggning för urananrikning.