Nyheter

Iran sköt ner amerikansk spiondrönare

Iran har skjutit ner en amerikansk ”spiondrönare” som flög nära nukleära anrikningsanläggningen Fordo i Qom-provinsen, rapporterade statliga medier på onsdagen.

Iran har inte offentliggjort datumet för händelsen. Tre amerikanska tjänstemän sade att det inte finns några indikationer eller uppgifter om att en amerikansk drönare ska ha blivit nedskjuten.

Irans statliga tv-kanal Press TV rapporterade utvecklingen, med hänvisning till rapport från en annan webbplats, javanonline.ir på tisdagen. Ali Aqazadeh Dafsari, en iransk lagstiftare, sade att islamiska revolutionsgardets luftvärnsförband sköt ner ett amerikanskt spionplan, rapporterade Press TV.

Dafsari, som är medlem av parlamentets nationella säkerhets-och utrikesutskott, sade att planet var på ett uppdrag för att identifiera anläggningens läge och samla in information om anläggningen för CIA.

Beskedet kom en dag efter att Iran bekräftat att nya och mer avancerade centrifuger för anrikning har installerats.

Den iranska regeringen meddelade på tisdagen om installation av en ny generation centrifuger i sina kärnanläggningar vilket väckte västvärldens ilska.