Nukleärt

Irans acceleration av landets kärnenergiprogram kritiseras av väst

Västerländer har reagerat med ilske på ett meddelande från Iran om att  installera mer avancerade centrifuger för anrikning av uran i syfte att påskynda dess kärnenergiprogram.

 ”Installationen av nya centrifuger med bättre kvalitet och hastighet pågår”, sade  den iranska utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast, vid en pressträff.

”Vi har meddelat den och  Internationella atomenergiorganet har full tillsyn över dem. De är fullt medvetna om att Irans fredliga kärntekniskverksamhet fortsätter att utvecklas.

USA: s utrikesdepartementet som svar på installation av nya centrifuger vid Irans kärntekniska anläggningar, anklagade landet återigen att struntar i internationella överkommelsen.

Ombedda att plocka fram exempel på att att Iran struntar i internationella krav på ett stopp för atomhanteringen och Teheran öppet förklarat att landet strävar efter att framställa kärnvapen sade Vita Husets talesmän.

 Detta är ytterligare bekräftelse på att den islamiska republikens kärntekniskverksamhet har ingen ”trovärdig civil tillämpning” sade Frankrikes utrikesminister .

 ”Detta är en ny kränkning av sex säkerhetsrådets resolutioner och 10 resolutioner av Internationella atomenergiorganet   [IAEA] sa utrikesminister.

” Den brittiska UD sade i ett meddelande att installeringen av nya centiguger  ”underminerar ytterligare Irans påstående att dess nukleära program är utformat för enbart fredliga ändamål. Iran måste förstå att vi inte kommer att distraheras av händelser i regionen och det bör inte tvivla vår beslutsamhet ”.