Mänskliga Rättigheter

Domstol i Iran bekräftar 16 års straff för iransk människorättsförsvarare

Människorättsorganisationer, som Amnesty och Reportrar utan Gränser, fördömde på onsdagen ett beslut från iranska regimens så kallade rättsväsende att upprätthålla ett långt fängelsestraff mot iranska människorättsförsvararen, Narges Mohammadi.

Hon dömdes till 16 års fängelse av regimens ökända ”domare”, Abolqasem Salavati, för hennes aktivism och kampanjer för att främja mänskliga rättigheter i Iran, rapporterade FFFI den 19 maj i år.

Domen kom efter en skenrättegång i regimens så kallade revolutionsdomstol i Teheran den 20 april 2016 där hon fick tre separata straff på 10, fem och respektive ett års fängelse.

Mohammadis make, Taghi Rahmani som bor i Frankrike med parets två barn, sade till internationella medier att regimens ”appellationsdomstol bekräftade Mohammadis 16 år långa fängelsestraff, den 27 september”.

Narges Mohammadi, biträdande chef för MR-gruppen, Centrum för Människorättsförsvarare (DHRC), ska enligt uppgifter endast avtjäna det strängaste straffet på 10 år. Straffet fick hon för att ha ”bildat och lett en olaglig grupp.”

”Narges enda brott är att hon är en försvarare av de mänskliga rättigheterna i ett land som kränker dessa rättigheter”, säger 2003 års nobelpristagare och en av DHRC:s grundare, Shirin Ebadi, till RadioFreeEurope.

”Domen är ännu ett grymt och förödande slag mot de mänskliga rättigheterna i Iran, vilket visar myndigheternas fullständiga förakt för rättvisa. Narges Mohammadi är en framstående människorättsförsvarare och en samvetsfånge. Hon bör prisas för hennes mod och inte sitta bakom lås och bom i en fängelsecell i 16 år”, säger Amnestys direktör för Mellanöstern och Nordafrika forskning, Philip Luther.

”Genom att insistera att hon döms till detta hårda och avskyvärda straff för hennes fredliga arbete för mänskliga rättigheter, visar myndigheterna tydligt sin avsikt att tysta människorättsförsvarare till varje pris”, tillägger han i onsdagens uttalande som fördömer beslutet.