Folkliga protester

Folkliga protester i flera iranska städer mot regimens politik

Flera iranska städer har under de senaste dagarna vittnat omfattande demonstrationer mot iranska regimen och dess politik som försämrat befolkningens levnadsförhållande och möjligheter.

Hundratals studenter vid tre av Irans mest ansedda universitet organiserade demonstrationer och sittstrejker i protest mot högre utbildningskostnader och en omöjlig situation för studentbostäder.

600 studenter från Sharif Tekniska Universitet samt en grupp studenter från Amir Kabir Universitet deltog i sammankomster och protesterade mot beslut att riva upp lagar relaterade till det nuvarande utbildningsåret, rapporterar regimens nyhetsbyrå ILNA utan att gå in på detaljer.

Studenterna protesterade enligt uppgifter mot regimens nya plan inför det nya utbildningsåret, vilken bland annat tvingar studenter att betala höga utbildningskostnader och studieavgifter i förtid. De beskrev den nya planen som ett försök att pressa studenter på pengar vilket omvandlat landets universitet till ”vinstdrivande företag”.

Studenterna bar banderoller med texten, ”Studenter är inte till för att tjäna pengar” och ”åsiktsfrihet kan inte pressas fram”.

Studenter vid Melli (Beheshti) Universitetet iscensatte enligt rapporter till FFFI en sittstrejk på lördagen. De protesterade mot att vissa studentbostäder är belägna två timmar bort från universitetet vilket skapar problem för studenter som kommer från andra städer.

Som FFFI rapporterade igår har Rohanis regering också infört nya striktare regler för hur studenter måste klä sig på landets universitet och läroanstalter inför det nya studieårets start .

Tusentals pensionerade tjänstemän för utbildningsdepartement deltog i landsomfattande demonstrationer för protesterade mot låga löner, dåliga förmåner och försämrade levnadsförhållanden. Demonstrationerna ägde rum på tisdagsmorgonen i flera iranska städer däribland huvudstaden Teheran och andra storstäder som Esfehan, Kerman, Shiraz, Tabriz, Mashhad och Rasht.

Demonstrationen i huvudstaden ägde rum utanför iranska regimens parlament (Majlis) där ett stort antal demonstranterna från Teheran och andra städer deltog. Regimens säkerhetsstyrkor omringade demonstranterna och blockerade alla vägar till området i ett försök att hindra flera att ansluta sig till demonstrationen.

Under helgen organiserade även arbetare inom olika sektorer liknande protester i flera iranska städer. De protesterade mot den höga arbetslösheten, regimens obefintliga arbetspolitik samt Rohani-regeringens uteblivna löften om att skapa flera arbetstillfällen.

”Vi har väntat i många år på att få en anställning och nu när vi har blivit äldre, kan vi inte ens söka jobb någon annanstans”, sade en av demonstranterna.

Många aktivister beskriver de senaste demonstrationerna som ett växande folkligt missnöje mot den stagnerade ekonomin, repression och korruptionen i landet.