Mänskliga Rättigheter

Iran inför nya strikta klädregler för landets studenter

Iranska regimen inför nya striktare regler för hur studenter måste klä sig på landets universitet och läroanstalter i samband med det nya studieårets start i Iran.

De nya repressiva reglerna beskrivs som ett försök att legitimera ökad närvaro av säkerhetsagenter på landets universitet som i verkligheten syftar till att förebygga och stoppa studentprotester.

Den nya planen går under namnet ”kyskhet och slöjan” och bekräftar återigen att kvinnoförtryck fortfarande utgör en betydande del av regimens politik. Den är framtagen av Rohanis regering och har skickats till landets samtliga läroanstalter för implementering inför skolstarten.

De nya reglerna specificerar hur höga klackarna får vara samt vilka nagel- och klädfärger som är tillåtet för kvinnliga studenter.

Alla kvinnliga studenter måste dessutom enligt uppgifter skriva under en ”kontrakt” där de förbinder sig att följa dessa kränkande och repressiva regler.

Planen specificerar även vilka kläder som manliga studenter inte får bära. ”Det är förbjudet att bära slips eller fluga av något slag. Korta, tighta och tunna byxor, byxor som är trasiga och lappade samt långt hår som faller lägre än kragen … är också förbjudna”, rapporterar en av regimens nyhetsbyråer, Mehr News Agency, den 19 september.

De studenter som inte skriver under ”kontrakten” eller ”inte följer de nya klädreglerna” kommer att få ett disciplinärt straff av universitetet vilket innebär tillfällig eller permanent avstängning från vidare studier.