Andra nyheter

Iranska damlandslaget möter Sverige i Göteborg i oktober

Iranska damlandslaget i fotboll kommer att spela en vänskapsmatch mot Sverige, det rapporterar Expressen på sin hemsida på söndagen.

Matchen kommer att spelas på Gamla Ullevi i Göteborg, den 20 oktober, enligt Expressens uppgifter.

Iranska regimen har tidigare stoppat iranska damlandslag från att spela fotbollsmatcher i Europa.

”En returmatch [med tyska BSV Desimspor från Berlin] var inplanerad i Tyskland 2007, men med kort varsel lämnade Iran återbud via mejl där de enligt den tyska tidningen Spiegel skrev att de ställde in matchen på grund av tekniska problem”, skriver Expressen.

Det är oklart om matchen kommer att uppmärksammas i Iran och om den kommer att visas på den statliga televisionen.

Det är knappast tänkbart att de iranska spelarna får välja sina matchkläder utan kommer med största sannolikhet att tvingas rätta sig efter regimens strikta klädkod i Sverige vilket innebär spel i hjiab.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, har utfärdat en ny fatwa som förbjuder kvinnor i Iran att cykla på offentlig plats och ”framför främlingar”.

Det svenska fotbollsförbundet räknar med att matchen blir av och ser ingen risk med att Iran skulle lämna återbud nu. ”Nej, vi måste utgå från det vi har kommit överens om, att det också ska genomföras. Vi har inte fått några sådana indikationer alls”, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på fotbollsförbundet till Expressen på söndagen.