Andra nyheter

Khamenei: Saudiarabien bör inte ansvara för muslimska pilgrimsfärden

Iranska regimens högsta andlige ledare Khamenei riktade ny hård kritik mot Saudiarabien på måndagen och uppmanade de muslimska länderna att ena sig för att utmana Riyadhs ställning i den muslimska världen, enligt en rapport från Reuters.

Khamenei kritiserade bland annat Saudiarabien för hur landet arrangerar muslimernas årliga pilgrimsfärd till Mekka, Hadj, där hundratals iranska medborgare trampades till döds förra året.

Han framhöll att muslimska länder har fått nog av de saudiska ledarna och tänker nu vidta åtgärder för att stoppa Riyadhs kontroll över den årliga pilgrimsfärden till Mekka.

”På grund av de (saudiska) härskarnas förtryckande beteende mot Guds gäster (pilgrimer), måste den islamiska världen i grunden ompröva vem som förvaltar de två heliga platserna och frågan om haj”, sade Khamenei i ett uttalande som publicerades på hans hemsida och som rapporterades av regimens statliga medier.

Nyligen gick Teheranregimen ut och anklagade Saudiarabien för att bistå och beväpna en kurdisk oppositionsgrupp i Iran i ett försök att underminera ”den Islamiska republiken”.

Anklagelserna kommer efter ett beslut från en kurdisk oppositionsgrupp i Iran om att ta upp vapen mot prästerskapets envälde. Beslutet kom sedan iranska myndigheter trappat upp sitt förtryck av kurder i landet med massavrättningar av kurdiska politiska fångar tidigare i år.

Det senaste utspelet från Khamenei, som har slutordet i alla frågor i Iran, samt regimens statliga medier signalerar ökade spänningar mellan länder framförallt efter iranska regimens destruktiva inblandning i Syrien, Irak, Jemen och andra arabiska länders interna angelägenheter.