Nukleärt

USA lät Iran bryta mot kärnavtalet i hemlighet

USA och dess förhandlingspartner kom ”i hemlighet” överens om att ge iranska regimen dispens från vissa begränsningar i förra årets kärnteknikavtal, det rapporter Reuters på torsdagen.

Denna ”hemliga” överenskommelse gjorde att Teheranregimen kunde hålla tidsfristen för att få sanktionslättnader, enligt en rapport som granskats av Reuters.

Rapporten kommer att publiceras under torsdagen, den första september, av Washingtonbaserade Institute for Science and International Security, sade tankesmedjans David Albright, tidigare FN-vapeninspektör och medförfattare till rapporten, enligt Reuters. Den är baserad på information från flera regeringstjänstemän som deltar i förhandlingarna vilka Albright avböjde att namnge.

”Undantagen eller kryphålen kommer i hemlighet och det verkar som om de gynnar Iran”, sade Albright.

Bland undantagen fanns två som lät iranska regimen överstiga de bestämda gränserna i avtalet för hur mycket låganrikat uran (LEU) landet fick förvara i sina kärnanläggningar, enligt rapporten.

LEU kan anrikas vidare för användning i kärnvapen. Undantagen har enligt rapporten godkänts av den gemensamma kommission som skapades under avtalet i syfte att övervaka dess genomförande.

Kommissionen består av USA, dess förhandlingspartner, den så kallade P5+1-gruppen samt Iran.

Rapporten citerar en högt uppsatt ”välunderrättad” tjänsteman som säger att några av Irans kärntekniska anläggningar skulle inte ha uppfyllt kraven för begränsningar i avtalet innan den 16 januari, som var tidsfristen för att börja häva sanktionerna mot Teheran, om den gemensamma kommissionen inte hade agerat för att skapa dessa undantag.