Mänskliga Rättigheter

Irans säkerhetsorgan arresterar 11 kristna iranier

KristnaIranIranska regimen arresterade en grupp kristna iranier i förra veckan, enligt rapporter som kommit till FFFI.

Totalt 11 kristna greps när regimens säkerhetsorgan slog till mot deras församling i staden Esfahan i centrala Iran.

Tillslaget kom i fredags, den 12 augusti, när beväpnade civilklädda underrättelseagenter slog till mot deras hemkyrka när de höll en mässa, enligt ögonvittnen.

Kristna i Iran tvingas göra om sina hem till hemliga kyrkor, så kallad ”in-house church”, eftersom prästerskapet inte tillåter officiella kyrkor i landet.

Tio av de gripna är identifierade som Amin Ahanin, Mohammad Alyasi, Fatemeh Amini, Edmund Khachaturian, Mohammad Malek Khatai, Mohsen Khoobyari, Arash Qodsi, Hamed Sepidkar, Samaneh Shahbazi-Far och Maryam Zonubi. Den elfte person som greps under mässan har ännu inte identifierats.

De arresterade fördes bort i skåpbilar av beväpnade säkerhetsagenter som också beslagtog böcker och annan kristen litteratur.

Det finns ingen information om de arresterades öde eller var de befinner sig.

Iranska regimen har under de senaste månaderna trappat upp sitt förtryck av Irans religiösa och etniska minoritetsgrupper. De flesta anklagas av regimen för brott som ”spridning av propaganda och underminerande av den Islamiska republiken” eller ”spionage och samröre med västerländska underrättelsetjänster.”

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kritiserade nyligen iranska regimen för massavrättning av över 20 iranska sunnimuslimer, anklagade för vaga säkerhetsbrott i bristfälliga rättegångar.

En rapport från USA:s utrikesdepartement som publicerades i maj sade att religionsfriheten i Iran har försämrats och uppmärksammade bland annat förföljelsen av Irans kristna minoriteter och bahaier.