Andra nyheter, Reportage

USA-rapport: Religionsfriheten i Iran har försämrats

Religionsfriheten i Iran har försämrats, enligt en ny rapport från USA:s utrikesdepartement, som publicerades i måndags.

”Iran fortsätter att engagera sig i en systematisk, pågående, och flagranta kränkningar av religionsfriheten, inklusive långa frihetsberövande, tortyr och avrättningar baserade primärt eller helt på religionen av de anklagade. Även Irans prästerliga etablering fortsatte att uttrycka antisemitiska känslor, nivån av antisemitisk retorik från regeringstjänstemän har minskat under de senaste åren, skriver rapport.

Rapporten noterar att ”cirka 90 kristna var antingen i fängelse, fängslade eller i avvaktan på rättegång på grund av sin religiösa övertygelse och verksamhet, från och med februari 2016”.

Rapporten tillägger att ”sedan president Hassan Rouhani valdes till president 2013, har antalet personer från religiösa minoritetsgrupper som sitter i fängelse på grund av sin tro ökat”.

Rapporten uppmuntrade Obama-administrationen att ”se till att kränkningar av religions- och tros och relaterade mänskliga rättigheter är en del av multilaterala och bilaterala diskussioner med den iranska regeringen när det är möjligt.  Rapporten uppmanar Obama att i nära samarbete med europeiska och andra allierade sätta press på Iran genom en kombination av opinionsbildning, diplomati, och riktade sanktioner”.

USA:s kongress antog lagen International Religious Freedom Act, IRFA, 1998. Enligt den är landets ambassader världen över skyldiga att ställa samman en rapport över tillståndet för religionsfriheten.