Andra nyheter, Nyheter

Argentinsk domare begär arrestering av Khameneis rådgivare för terrorbrott

En argentinsk domare har begärt att Singapore och Malaysia ska arrestera en rådgivare till iranska regimens högsta andlige ledare som anklagas för att ligga bakom den värsta terroristattacken i Argentinas historia, rapporterar Associated Press (AP) på onsdagen.

Ali Akbar Velayati var regimens utrikesminister vid tidpunkten för 1994 års bombdåd mot judiska kulturcentret AMIA i Buenos Aires. Han är idag en rådgivare till högsta andlige ledaren, Khamenei, och besöker Sydostasien i detta kapacitet för att delta i ett regionalt toppmöte.

Argentinska domaren Rodolfo Canicoba Corral berättade för Associated Press på onsdagen att hans begäran av Singapore och Malaysia syftar till att stärka befintliga arresteringsorder.

Iranska regimen och dess ledare har pekats ut som ansvariga för bombdådet mot ett judiskt kulturcenter AIMA i Buenos Aires 1994 där 85 människor miste livet.

Interpol har utfärdat fem arresteringsorder mot de misstänkta iranierna, däribland Velayati, sedan flera år tillbaka. Men hittills har ingen av dem gripits för sin roll i attacken trots att deras namn är offentliga.