Opinion

Tyskarna vet Iran inte följer kärnavtalet, men inte Obama

I sin årsrapport för 2015, som publicerades i slutet av förra månaden, rapporterar den tyska federala underrättelsetjänsten (BfV) följande om Iran, skriver Bret Stephens för ansedda Wall Street Journal på tisdagen, den 12 juli.

”De olagliga profileringskänsliga anskaffningsaktiviteter (från Iran) i Tyskland som BfV har registrerat kvarstår i 2015 på vad som är en kvantitativt hög nivå, även enligt internationella standarder. Detta gäller i synnerhet artiklar som kan användas inom kärnteknik.”

Rapporten noterar även ”ytterligare en ökning av de redan omfattande anskaffningsförsöken i anslutning till Irans ambitiösa missilprogram, som bland annat kan möjligen användas till att leverera kärnvapen. Mot denna bakgrund bör man förvänta sig att Iran kommer att fortsätta sina intensiva anskaffningsaktiviteter i Tyskland med hjälp av hemliga metoder i syfte att uppnå sina mål.”

Bret Stephens skriver ”Obama säger att Iran följer kärnteknikavtalet men tyska underrättelsetjänsten berättar att Teheran bryter det aggressivare än någonsin. Han lovade ”att återinföra” sanktioner vid eventuella överträdelser men USA fungerar [idag] som Irans ombud för att främja handel med landet. … Rationaliserar Obama ett misslyckat avtal eller menade han att vilseleda den amerikanska allmänheten? Oavsett, håller sanningen på att hinna ikapp Iranavtalet.”

Läs Bret Stephens hela artikel här …