Motståndsrörelsen

Iraniernas sammankomst i Paris skakar Teheranregimen

Iranska regimens utrikesdepartement kallade in den franska ambassadören för att protestera mot iraniernas största sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran som ägde rum i Paris under helgen, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran på tisdagen.

Tiotusentals iranier samt hundratals parlamentariker och personligheter från hela världen deltog i lördagens sammankomst i Paris, den nionde juli, för att visa sitt stöd för ett fritt och demokratiskt Iran och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Iranska regimen är vettskrämd över den saudiska prinsen, prins Turki Al Faisals deltagande i sammankomsten i Pairs där han i sitt tal uttryckte stöd för en regimförändring i Iran och NCRI:s valda president, Maryam Rajavi.

Regimens UD sade på tisdagen att hans närvaro är ett bevis på Saudiarabiens ”fräckhet och dumhet”. Prästerskapet förde ett desperat försök på högsta diplomatiska nivå in i det sista för att stoppa iraniernas sammankomst i Paris för en demokratisk regimförändring i Iran. De hotade Frankrike med oförutsedda konsekvenser om den franska regeringen inte stoppar evenemanget till stöd för den iranska oppositionskoalitionen, NCRI.

”Under det senaste året, misslyckades båda fraktionerna med att finna ett sätt att säkra regimens grepp om makten. Det bevisades återigen att det inte finns någon lösning inifrån denna regim och att den lösning som Iranska nationella motståndsrådet erbjöd, nämligen att störta den styrande teokratin, är den mest praktiska lösningen”, sade Maryam Rajavi, sammankomstens huvudtalare, i sitt tal inför tiotusentals jublande iranier.